Werken

Werken is iets wat de meesten op de een of andere manier wel doen op een dag. Of het nu betaald werk, vrijwilligerswerk of werken in en om het huis is, werken is iets wat erbij hoort. Werken werd ook in vroeger tijden al veelvuldig gedaan. De werkweken waren toen vaak langer dan de werkweken die we nu gewend zijn. Onbetaald werk noemen we vrijwilligerswerk. Veel mensen doen vrijwilligerswerk naast hun betaalde baan en anderen werken fulltime als vrijwilliger. De meeste mensen verrichten echter betaald werk, of willen betaald werk verrichten. Vandaag de dag bestaat in ons land de beroepsbevolking uit ruim 9 miljoen mensen. De beroepsbevolking wordt ook wel arbeidsaanbod genoemd. Hiertoe wordt iedereen gerekend die tussen de 15 en 65 jaar is, twaalf of meer uren per week werkt, werk hebben aanvaard waardoor ze twaalf of meer uren per week gaan werken, of werkzoekend zijn en ingeschreven staan als zodanig.

Werk vinden

Zoals aangegeven bestaat een deel van de beroepsbevolking uit werkzoekenden. Velen willen graag werken maar kunnen de geschikte baan niet vinden. Momenteel zijn er voldoende vacatures, het probleem is vaak dat de juiste match niet gevonden wordt. Veel werkgevers die niet of niet tijdig het juiste personeel kunnen vinden schakelen een recruitment bureau in. Een recruitment bureau heeft recruiters in dienst welke het gehele recruitment proces overnemen van de werkgever. Recruitment bureaus hebben de specialisten en kennis in huis om werkgever en potentiële werknemer bij elkaar te brengen. Werkzoekenden hebben ook zelf vele mogelijkheden om hun droombaan te vinden. Je kunt op vacaturesites zoeken of je inschrijven bij een uitzendbureau.

Solliciteren

Solliciteren oftewel het voorstellen aan een bedrijf is een belangrijke graadmeter of je de baan gaat krijgen. Vaak begint je sollicitatie met het insturen van een Curriculum Vitae en een motivatie waarom je graag de baan zou willen hebben. Je bent meestal niet de enige die reageert op de vacature. Belangrijk is om je te onderscheiden zodat het bedrijf niet om je heen kan. Onmisbaar om gevonden te worden door werkgevers is een LinkedIn profiel. LinkedIn is het onlinenetwerk voor zakelijke doeleinden. Niet alleen kun jij het gebruiken om vacatures te zoeken en je netwerk te onderhouden, werkgevers gebruiken LinkedIn ook om geschikte kandidaten te vinden. Uiteindelijk volgt dan het gesprek met de werkgever waarin je jezelf kan profileren en kan kijken of de baan iets voor je is. Informeer je voor het gesprek goed over de baan en de werkgever zodat je een goede eerste indruk kan achterlaten.

Leave a comment