Vergaderen als een pro

Ik moest laatst twee keer in dezelfde week een presentatie geven, bij twee vergaderingen (een op een vergaderlocatie Utrecht en de ander op een vergaderlocatie Den Bosch), en toen kwam ik er eigenlijk pas achter dat ik helemaal niet weet hoe presenteren werkt. Natuurlijk weet ik hoe ik moet praten, maar hoe ik moet spreken voor een publiek? Geen idee. Inmiddels weet ik het wel, na veel oefenen, maar met mij zijn er vast nog velen die vinden dat hun spreekkunsten wel een schop onder de kont verdienen. Laten we eens kijken naar een aantal spreektechnieken en andere trucs om jouw presentaties ook te verbeteren.

Zenuwachtig?

Voordat je dus weer op je volgende vergaderlocatie Utrecht of vergaderlocatie Den Bosch staat, bereidt je even voor. En dan niet alleen de presentatie (dus niet alleen de dingen die je gaat zeggen), maar ook jezelf. Heel veel mensen die bijna dagelijks voor een grote groep mensen staan, zijn elke keer zenuwachtig. Dat gaat nooit helemaal weg. Het helpt ook om je dat te bedenken; dat iedereen weet hoe het is om zenuwachtig te zijn, en dat niemand je gaat veroordelen voor een verspreking of een stilte. Neem je tijd en haal diep adem.

Sta er goed voor

Lichaamstaal is ook belangrijk, misschien belangrijker dan je denkt. Zorg ervoor dat je altijd recht staat. Veel mensen gaan onbewust, zeker als ze niet zo zeker zijn van hun zaak, hun rug buigen, wat de rest van de kamer dan weer vertelt dat ze onzeker zijn. Dit wil je niet, dus zorg dat je recht staat. Haal ook je handen uit je zakken, handen in zakken wijst op ongemakkelijkheid. Kruis je armen niet voor je borst, dit geeft je een gesloten houding. Ga recht staan, laat je handen langs je lichaam hangen of gebruik ze af en toe om te praten, en kijk mensen aan.

Neem je tijd

Het daadwerkelijke spreken kan ook nog een ding zijn. Ik heb zelf altijd last van dat ik ontzettend snel ga praten als ik voor een grote groep mensen sta, om het dan maar gehad te hebben. Maar dit is zonde, en het is bij elke vorm van spreken in het openbaar belangrijk dat je echt je tijd neemt. Haal diep adem, accepteer dat er soms een stilte valt en praat langzaam genoeg. Kijk ook vooral mensen aan. Het zijn niet je vijanden.

Dus, zolang je onthoudt dat zenuwen niet erg zijn en dat iedereen weleens zenuwachtig is, op je lichaamstaal blijft letten en langzaam genoeg blijft praten, ben jij de ster van elke vergaderlocatie Utrecht én vergaderlocatie Den Bosch!

Leave a comment