Een tekentablet is een goede aanvulling op je gear

Vroeger, héél lang geleden, werd al het tekenwerk gewoon met de hand gedaan. Er was zelfs een beroep dat "formulierentekenaar" heette! Iemand tekende dan met een potlood een formulier en kleurde dit later in met zwarte inkt. Dit formulier kon dan worden gekopieerd of zelfs gedrukt. Maar dat was natuurlijk nogal omslachtig en gelukkig hoeft het niet meer op die manier. Sterker nog, negen van de tien formulieren zijn tegenwoordig alleen nog digitaal in te vullen. Zo'n digitaal formulier moet echter nog steeds getekend worden. En hier komt een tekentablet dus echt van pas.

Wat is een tekentablet eigenlijk?

Een tekentablet is een rechthoek die plat op je bureau ligt, een beetje zoals een muismat. Je bedient dit tablet met een speciale pen. Hierdoor wordt dat wat je tekent direct weergegeven op je beeldscherm. Je kijkt dus niet naar je tekentablet, maar wel naar je beeldscherm. Zo'n tablet is hartstikke handig voor mensen die graag foto's bewerken of andere creatieve, digitale, dingen doen. Je kunt er veel gemakkelijker mee werken dan met je mousepad of een gewone muis. Zelf gebruik ik mijn tekentablet in plaats van een muis. Niks creatiefs aan, maar ik heb nog geen muis gevonden waar ik geen pijn in mijn handen en polsen van krijg.

Foto's bewerken wordt een stuk gemakkelijker

Even een filtertje over een foto. We zeggen het allemaal heel gemakkelijk en met de technieken van tegenwoordig is het ook niet echt moeilijk meer. Maar wat nu als je een uitsnede van een foto wilt maken? Of iets wilt tekenen als aanvulling op een foto? Dan kun je flink lopen ploeteren met je muis. Een tekentablet biedt dan uitkomst. Ook voor het ontwerpen van kleding, het virtueel inrichten van een huis of het (digitaal) aanleggen van een tuin is een tekentablet echt heel handig. Je kunt er heel secuur mee werken en de kleinste details aangeven.

Verschillende mensen, verschillende wensen

En dus zijn er veel verschillende tekentablets te koop. Het is maar net welke eisen jij eraan stelt. Ga je er dagelijks uitgebreide (werk-)tekeningen mee maken of ga je 'm alleen als alternatieve muis gebruiken? Het is sowieso fijn om de tablet even te kunnen proberen voor je 'm aanschaft. Je weet dan bijvoorbeeld ook of de bijbehorende pen fijn voelt in je hand. Ligt het zwaartepunt goed voor jou? Is de pen niet te dik of te dun? Probeer 'm gewoon even uit in een van de winkels. Dan krijg je er ook nog eens vakkundig advies bij!

 

Leave a comment