Hoe je een omgeving creëert voor goede teambuilding

Laatst mocht ik voor mijn werk een teambuilding activiteit bedenken en organiseren! Dit vond ik erg leuk, want je leert er veel van. Ook is zo’n activiteit erg belangrijk voor de sfeer op het kantoor. Je leert beter met elkaar om te gaan en de cohesie binnen het team te vergroten. In deze blogs wat tips hoe je zo’n activiteit organiseert! 

 

Tip 1: Heb aandacht voor elkaar

Het allerbelangrijkste aspect dat bij teambuilding komt kijken is dat je naar je collega’s omkijkt. Als je ze eens belangeloos helpt, dan weet je dat je dat in de toekomst ook terug kan verwachten. Ook is elkaar aandacht geven een teken van respect. Jouw werkzaamheden zijn niet belangrijker dan die van je collega. Op deze manier creëer je een band van vertrouwen onder elkaar, wat enorm belangrijk is binnen het werken in een team. 

 

Tip 2: Ga regelmatig op teambuilding activiteiten

Een volgend ding wat teambuilding creëert, is teambuilding activiteiten. Dit klinkt misschien cliché. Of je hebt misschien wel ervaring met verschrikkelijke teambuilding activiteiten die puur als een verplichting voelen. Zo moest mijn partner eens tijdens zo’n activiteit een werkagenda gaan maken die gedeeld kon worden met collega’s. Nou is er niks mis met dit concept. Het was echter de manier hoe de activiteit werd gegeven. Er was een heel zweverige vrouw die heel moeilijk deed over hoe hij de activiteit uitvoerde. Hij raakte hier heel gefrustreerd van, en het werkte dus ook averechts. Een goede teambuilding activiteit kan cruciaal zijn voor de sfeer op de werkvloer! Het geeft ook een mogelijkheid om de hiërarchie binnen een team achterwege te laten of juist eens om te gooien. Zo verklein je de grenzen tussen mensen, en verbetert het teamwerk aanzienlijk. Zo is het voorbeeld van een escape-room super simpel, maar het is een oefening van samenwerken onder druk. Voor een goede teambuilding activiteit zou ik aanraden naar een locatie te gaan waar ze erin gespecialiseerd zijn. Zeker als het een buitenactiviteit is dan zit je goed!

 

Tip 3: Bespreek de activiteiten regelmatig en doe spontane dingen

Wat er op de teambuilding dag wordt geleerd kan worden doorgetrokken in het dagelijks werk door af en toe met je collega’s eraan terug te denken. Zeker als het een leuke activiteit is dan zullen er grappen gemaakt worden die later nog gaan terugkomen! Sta daarnaast ook open voor spontane dingen. Na werk een keer wat drinken, samen lunchen, dit soort dingen. Dit klinkt heel vanzelfsprekend, maar in veel bedrijven ontbreekt dit nog!

Leave a comment