Geef instappers een kans!

Ikzelf geniet altijd ontzettend van het samenstellen van een outfit, vooral als ik net een nieuw pak heb gekocht. Het juiste overhemd, de perfecte stropdas (of strikje, ligt een beetje aan de gelegenheid) en mooie manchetknopen. Oh, en niet te vergeten, de sokken en de schoenen. Meestal ga ik voor gekke sokken (mijn favoriete paar is een paar met kleine ananasjes) en simpele schoenen, maar ik heb laatst een paar schoenen gevonden dat al mijn outfitdromen uit deed komen. Ik ga jullie nu dus wat vertellen over instappers heren.

Schoenen 101

Laten we eerst even helemaal de geschiedenis induiken. Soms moet je weten hoe iets begonnen is om het beter te begrijpen, in dit geval dus de schoen. De eerste voetomhulsels van de mens waren waarschijnlijk niet veel meer dan windsels van stof of huiden van dieren, maar de eerste mensen realiseerden zich dus al snel dat hun voeten niet onbedekt konden blijven. Zoals alle andere dingen die mensen ontdekken, gingen ze ook hier razendsnel mee aan de slag. Al snel ontstond er iets wat enigszins leek op de schoen die wij nu kennen. De omhulsels kregen de vorm van de voet, en zolen waren ook al snel een ding. Deze werd, en wordt nog steeds, van het leer van de huid van dieren gemaakt, voornamelijk koeienleer omdat dit het sterkst is.

Instappertijd

Als je kijkt naar herenschoenen is er aan de ene kant veel veranderd, en aan de andere kant valt het eigenlijk ook wel weer mee. Door de geschiedenis heen zijn de schoenen van de mannen van de middel –en hoge klasse eigenlijk altijd van leer geweest, en altijd slank van vorm. Soms zaten er gouden gespen op, er waren ook een lange tijd schoenen met hakken voor heren, en nu, in de 21ste eeuw zijn we dan eindelijk aangekomen bij instappers heren. Je moet weten dat herenschoenen worden ingedeeld in categorieën door hun sluiting, en damesschoenen worden ingedeeld door hun vorm. Maar goed, de instappers. Dit zijn dus schoenen zonder een duidelijke sluiting (dus geen veters of ritsen, en ook geen grote gouden gespen) waar je letterlijk instapt. Het simpele, sluiting loze ontwerp past bij elke outfit en is werkelijk een fantastisch idee.

Ik ben helemaal om wat betreft heren instappers. Ik haal de mijne bij Vamos schoenen, en ze passen onder elk pak dat ik heb, en ook bij mijn spijkerbroeken. Misschien ben ik een beetje bevooroordeeld, maar mannen, vrouwen en de rest van de mensheid: geef instappers een kans!

Leave a comment