De bouwplaats

Ik denk dat vele van ons wel eens naar een bouwplaats hebben gekeken en gedacht wat een enorme machines rijden hier rond. Maar welke machines rijden er eigenlijk rond en wat doen ze? Dit grove werk op de bouwplaats kan niet zonder deze grote bouwmachines gedaan worden. Iedere machine heeft zijn eigen functie, zo heb je machine die speciaal is voor het sloopwerk en andere verplaatst de grondstoffen over het terrein. Om een duidelijk beeld te schetsen heb ik een aantal voor je op een rij gezet.

 

 

Graafmachines

De naam geeft de functie van deze machines eigenlijk al gelijk weg. Deze enorme machines zorgen ervoor dat er op grote stukken terrein snel en moeiteloos gegraven kan worden. Ze kunnen grote kuilen zo diep maken dit zou met handwerken maanden duren. Dit scheelt het project natuurlijk enorm veel geld en wie wilt er nou geen geld besparen. De machines zijn voorzien van stevige tandwielen die ook wel de sprockets worden genoemd, deze zorgen ervoor dat de machines stevig te werk kunnen gaan. Want als je bezig bent met diepe kuilen en graffels graven heb je betrouwbare stabiliteit nodig. Nog een voordeel van graafmachines is dat ze in allerlei maten te verkrijgen zijn zo zijn ze voor iedere graafklus inzetbaar.

 

Bulldozers

Iedereen kent vast wel de bulldozers. Deze stevige grondschuivers met een groot blad aan de voorkant worden vooral gebruikt om aarde en zand makkelijk over het bouwterrein te verplaatsen. Bulldozers hebben niet een standaard voor- en achterwiel maar een krachtige rupsband die ervoor zorgt dat grote bergen moeiteloos verplaatst kunnen worden. Voor elke machine geld eigenlijk dat het handwerk vervangt om zo sneller en gemakkelijker te werk te gaan. De graafmachines en bulldozers werken vaak samen omdat de ene de kuil graaft en de andere het zand of aarde die uit deze kuilen verplaatst naar de plek waar deze weer bruikbaar is. Er zijn ook bulldozer met een grote laadbak waardoor er nog meer grondstoffen verplaatst kunnen worden. De grote grondschuiver scooped de grondstoffen in de laadbak en rijdt deze naar plek van bestemming.

 

De hijskraan

Deze kranen steken vaak hoog boven het bouwterrein uit waardoor het vaak het eerste is dat je al van flinke afstand kan zien. De hijskraan wordt ingezet om zware objecten gemakkelijk over het terrein te tillen en op verschillende hoogte. Zoals bij het bouwen van een toren zijn er verschillende hoogtes waarop materialen nodig zijn de hijskraan tilt met zijn stevige kabels zonder moeite deze materialen op je juiste hoogte.

Leave a comment